HISTORIA

Vikingar, kungar och annat klurigt folk

I hjärtat av Småland, med Mörrumsån slingrande tätt inpå knuten, ligger Blidingsholm, med sina gamla anor och äventyrliga förflutna.Gårdens ägare är kända sedan vikingatid. Traktens rika fornlämningar vittnar om uråldrig kulturmark. Vid ett flertal tillfällen var Gustav Vasa och hans son Erik här. Några kända ägare var Jon Hjärne och Banér-släkten. Nuvarande ägare, släkten Gustavsson, har i flera generationer sedan mitten på 1800-talet förvaltat denna kultur- och vildmarksmiljö.

Södra Sveriges längsta stenbro var en viktig passage för resande mellan… och… på 1800-talet. Här bedrevs också det viktiga ålfisket.
Idag fångas och transporteras ålen, som led i naturskyddsarbetet med bil tillbaka tillbaka till havet.

Här i Trestenshult har man funnit spåren efter Sveriges äldsta och första glasbruk. Så man kan verkligen säga att glasrikets vagga finns just här.
På Smålands museum finns glasfynd från utgrävningar i Trestenshult. Bland annat strykstenar och medicinflaskor.

Erik XIV tyckte inte det var så farligt med småländska fusket. Han trivdes gott här, bodde kvar i flera år och lär ha haft många söta småländskor till sällskap.
Gustav Vasa skickade sin son Erik till Småland. Han trodde smålänningarna fuskade med uppgifterna om sin avkastning.

Fornlämningar, djur och växtriket

Trakten är rik på fornlämningar och sägner och legender om stordåd i Värend rikligt förekommande. Toppstenen på Inglinge hög, troligen en kultplats från 500-talet, har en en Ing-runa överst, fruktbarhetens symbol.

Djur-­ och växtlivet i Sveriges nyaste Nationalpark är helt unikt. Här är bedövande vackert och våra kunniga guider kan ta med dig på häpnadsväckande vildmarksäventyr.

Trakten har länge varit berömd för sina bördiga fruktodlingar. Tack vare den särskilda, vulkaniska jordmånen längs Åsnen. Särskilt äpplen har och har länge haft en framträdande roll.

 

FÅLABODA JAKTHOTELL

Blidingsholm  360 10 Ryd  Tel:  +46703595744  E-post: knstetson@hotmail.com

Välkommen att ringa eller boka din jakt via vår hemsida. Klicka här för att boka